Column: Lay back, relax & Omegle #001

Column: Lay back, relax & Omegle #001

Twee keer op escape drukken als het niet bevalt, zwarte schermen zonder webcam en genadeloos weggedrukt worden. Welkom in de

T Twee keer op escape drukken als het niet bevalt, zwarte schermen zonder webcam en genadeloos weggedrukt worden. Welkom in de wereld die Omegle heet. Mensen kijken. Voor veel mensen de ideale bezigheid op een zonnig terras, warm strand of gewoon in de straat. Ik kijk liever op Omegle. Wanneer ik echt tot rust wil komen is er niets relaxter dan naar hartenlust klikken en weg geklikt te worden.

Ik kom er maar eerlijk voor uit. Soms zit ik (lees: 3 keer per 365 dagen) op Omegle. Er heerst een soort taboe op deze videochatdienst. Het zou voor kinderen zijn, mensen met ordinaire gedachten of freaks die niet mee komen in de huidige maatschappij. I don’t care! Mijn kostbare vrije tijd spendeer ik graag enkele keren per jaar op deze vermakelijke manier die videochatten heet. Het is rustgevend, ontspannen en relax. Zeldzame momenten waarbij ik mijn hersenen niet hoef te gebruiken. De een volgt een soap, de ander rijdt hoverboard of zit op yoga. En ik, ik zit op Omegle.

Omegle is een videochatdienst waarbij je random in contact wordt gebracht met een ‘stranger’ die ook aan het videochatten is op hetzelfde platform. Je kunt twee dingen doen: praten of weg klikken. Omegle is vooral populair onder jongeren, maar ook 60+’ers en een handje vol hogeropgeleiden waar ik mezelf onder mag scharen gebruiken deze dienst.

Niets is wat het lijkt. Ook niet op Omegle. Het is goed opletten geblazen dat niemand je live uitzending opneemt, aftapt, kopieert of illegaal verspreid. Nu lig ik altijd voor pampus met mijn hoofd op een kussen. Niet echt interessant materiaal om af te tappen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een seksuele handeling wordt opgenomen. Tussen deze Tinder-achtige taferelen valt er ook wat te lachen op Omegle.

Youtube-held Ties (Ties Granzier red.) hield een ‘prank’ op Omegle. Hij liet kijkers geloven dat ze live met hem in een videochat zaten. Ondertussen speelde hij een video van zichzelf af waarbij hij kastanje-pellend te zien was. In werkelijkheid voorzag hij het beeld van gniffelend audiocommentaar. Twitter ging helemaal los en Ties had een nieuwe video. Heel leuk Ties. Hij is echter niet de enige. Schijnbaar laten mensen vaker een filmpje zien van iemand anders.

Soms kom je ook letterlijk een ‘stranger’ tegen. Zo belande ik gisteren in een videochat met een jongen. Hij zag eruit als een freak, klonk vrij Amerikaans en zag eruit alsof hij 13 jaar was. Nog voor ik hem kon weg klikken vroeg hij of ik een artiest wilde noemen. Hij zou vervolgens op eigen wijze een a capella versie van deze artiest ten gehore brengen. Dat liet ik mij geen twee keer zeggen en zo klonk Justin Bieber met Baby redelijk vals uit de speakers.

Ik kan je echt aanraden om ook op therapeutische basis af en toe Omegle te bezoeken. Je hoeft er niets voor te kunnen, niets voor te doen en iedereen is er welkom. Het klinkt bijna als de ideale wereld. En mocht het je echt niet bevallen? Dan druk je gewoon twee keer achter elkaar op escape. Next.